Kako uporabljati DocStop

Če vam na cesti postane slabo ali začutite nenadne bolečine, ne smete nadaljevati vožnje. S tem lahko ogrozite sebe in druge udeležence v prometu. Tudi jemanje zdravil proti bolečinam ali drugih zdravil brez zdravniškega nasveta lahko povzroči zmanjšano sposobnost vožnje.

Če torej na cesti zbolite, pokličite brezplačno telefonsko številko DocStop na 008000 DOCSTOP (00800 3627867) ali poiščite odjemno mesto DocStop z zdravnikom in parkiriščem za tovornjake v vaši bližini na našem zemljevidu lokacij ali v aplikaciji za voznike.

POMEMBNO: DocStop nima zdravnikov, ki bi prihajali na parkirišče za tovornjake ali na območje storitev.

Najprej se odpeljite do enega od več kot 1200 odjemnih mest DocStop s parkiriščem za tovornjake. Tam vam bodo povedali, kako najbolje priti do najbližjega zdravnika.

V primeru življenjsko nevarne bolezni ali poškodbe takoj pokličite reševalno službo na številko 112.

Zdravniki in klinike v mreži DocStop pomagajo predvsem pri "manjših" boleznih, ki jih običajno obravnavate pri družinskem zdravniku, kot so hudi prehladi, stalni glavoboli, nenadne bolečine v hrbtu ali zobobol.

Za vse življenjsko nevarne bolezni, nezavest, zastoj dihanja, hude poškodbe, kot so zlomi ali rane z veliko izgubo krvi, pokličite reševalno službo na številko 112.

Tudi manjše bolezni, kot so zobobol, bolečine v hrbtu, stalen glavobol ali huda gripa, lahko poslabšajo koncentracijo voznika tovornjaka in s tem njegovo sposobnost vožnje. Pri tem vam lahko pomaga obisk registriranega zdravnika.

Za vse življenjsko nevarne bolezni, nezavest, zastoj dihanja, hude poškodbe, kot so zlomi ali rane z veliko izgubo krvi, pokličite reševalno službo na številko 112.

Spodaj najdete zemljevid z vsemi kontaktnimi točkami DocStop z zdravniki v okolici. Te lokacije so navedene tudi v številnih aplikacijah za voznike. Preprosto kliknite ikono DocStop v bližini vaše lokacije, da dobite kontaktne podatke in navodila za vožnjo do kontaktne točke in najbližje zdravniške ordinacije. Pri uporabi s pametnim telefonom lahko pot do najbližjega zdravnika zelo preprosto prikažete z aplikacijo Google Maps.

Druga možnost je, da pokličete brezplačno telefonsko številko DocStop na mednarodno standardno številko 008000 DOCSTOP (008000 3627867). Osebje vroče linije vas bo povprašalo po lokaciji in navedlo najbližjo kontaktno točko ter kontaktne podatke zdravnikove ordinacije ali klinike.

Da, vsi zdravniki v mreži DocStop se nahajajo nedaleč od parkirišča za tovornjake - v povprečju so oddaljeni največ 1,4 km. Kontaktne točke, prikazane na zemljevidu, so običajno na počivališčih in parkiriščih, pri prevoznih podjetjih ali podjetjih za servisiranje gospodarskih vozil, kjer lahko oboleli vozniki običajno brezplačno parkirajo za čas obiska pri zdravniku. Na številnih kontaktnih točkah so kontaktne osebe, ki lahko zagotovijo podrobnejše informacije o najbližjem zdravniku in kako priti do njega.

 

Ekipa DocStop deluje povsem prostovoljno, storitev napotitve je za voznike brezplačna, prav tako tudi uporaba telefonske številke. Stroške zdravljenja krije zdravstvena zavarovalnica, tako kot pri splošnem zdravniku. Zdravniki obračunavajo neposredno z zdravstveno zavarovalnico, in sicer s tujim bonom zdravstvenega zavarovanja ali z gotovinskim plačilom.

 

Ne, storitev DocStop je za vse voznike tovornjakov brezplačna. Članstvo v združenju DocStop für Europäer e.V. ni potrebno.

 

Kaj je DocStop?

DocStop für Europäer e.V. je neprofitno združenje, ki si prizadeva za izboljšanje zdravstvene oskrbe voznikov tovornjakov in avtobusov na cesti. Za razliko od pisarniških delavcev vozniki tovornjakov ne morejo preprosto obiskati svojega družinskega zdravnika, če zbolijo na cesti. Zato si člani združenja DocStop prostovoljno prizadevajo vzpostaviti mrežo zdravnikov in kontaktnih točk, kjer lahko poklicni vozniki hitro in enostavno dobijo zdravniško pomoč. Danes mreža vključuje več kot 1200 kontaktnih točk in zdravnikov. Kontaktne točke DocStop z zdravniško oskrbo v bližini že obstajajo v Nemčiji, Avstriji, Franciji in na Danskem.

Na brezplačni telefonski številki DocStop na mednarodni standardni številki 008000 DOCSTOP (008000 3627867) lahko vozniki dobijo informacije o zdravniku v bližini njihove lokacije. Vse kontaktne točke DocStop in zdravnike lahko najdete tudi na spletni strani združenja in v številnih aplikacijah za voznike.

Poleg zagotavljanja zdravstvene oskrbe na cesti si združenje DocStop prizadeva tudi za izboljšanje delovnih in življenjskih pogojev voznikov tovornjakov. V ta namen je DocStop na primer začel izvajati pobudo SaniStop, ki voznikom omogoča enostaven dostop do tušev, umivalnic in stranišč na cesti.

Več informacij o združenju DocStop für Europäer e.V. je na voljo tukaj (v angleščini) >.